perjantai 29. joulukuuta 2017

Tanssivuosi 2017 - mitä jäi käteen?

Uskomatonta, että taas on kulunut vuosi ja ollaan uuden kynnyksellä. Eihän aika voi kulua näin nopeasti! Kuluneeseen vuoteen on mahtunut tosi paljon juttuja - hävettävän vähän tanssia, mutta on sitä jonkin verran tullut treeneissä käytyä. Ajattelin vielä ennen uutta vuotta ja jälleen uutta TanssiStarttia luoda katseen kuluneeseen vuoteen ja pohtia, mitä sitä onkaan tanssin saralla tullut tehtyä ja opittua tänä vuonna.


Tammikuu

Tammikuussa olin jälleen Ellin ja Tommin kanssa TanssiStartissa. Sieltä tarttui mukaan paljon uusia oppeja, ja vaikka iltatanssit olivatkin pettymyksiä pettymysten jälkeen niin kokonaisuudessaan leiristä jäi positiivinen fiilis. Parasta oli ehdottomasti Joonas Piippolan lattarioppi, ja olen tosi pettynyt, että sitä ei ole ohjelmassa ensi vuoden leirillä. 
TanssiStartin jälkeen olin innoissani menossa taas tanssikursseille, ja kävinkin Pyrkivän treeneissä ahkerasti. Blogin puolella julkaisin tanssikavereideni vieraskynä-postauksia, jotka saivatkin varsin lämpimän vastaanoton teiltä lukijoilta.

Helmikuu

Helmikuussa kävin yksissä ainoissa iltatansseissa - Pyrkivällä. Ilta ei ollut kovinkaan onnistunut, ja sen jälkeen päätin, etten mene enää Pyrkivän iltatansseihin.
Helmikuussa alkoi myös Tanssii tähtien kanssa -kilpailu, jota en tosin jaksanut seurata kovinkaan aktiivisesti, sillä mielestäni ohjelmasta on mennyt maku jo monta tuotantokautta sitten. "Tähdetkään" eivät enää ole ketään tunnettuja tähtiä, kun kaikki on jo edellisissä tuotantokausissa käytetty :D


Maaliskuu

Maaliskuu oli hyvin kiireistä aikaa yliopiston ja varsinkin ainejärjestömme speksin kimpussa, ja tanssiani kuvaakin hyvin maaliskuun ainoan blogipostauksen otsikko: "Treenien skippaamisen sietämätön helppous". 


Huhtikuu

Huhtikuu oli oikea tanssikuu. Kouluhommat helpottivat hetkeksi, ja kävinkin tanssimassa jopa kuutena iltana. Esakallio avasi ovensa ja avajaisissa esiintyi Sinitaivaan 10-vuotista taivalta juhlistava juhlakokoonpano. Pavillakin kävin pyörähtelemässä, ja jopa Kapakanmäelle eksyin kuuntelemaan Sinitaivaan juhlaorkesteria toisen kerran. Pyrkivän iltatansseille annoin toisen mahdollisuuden, ja seurauksena oli varsinainen superilta! 
Tanssien ohella kävin myös katsomassa Neljänsuoran tavallisen keikan (jossa joutui tosin istumaan koko ajan penkissä, kauhea kun tanssijalat eivät meinanneet pysyä aloillaan), ja päätin, että heidän tahtiinsa pitää päästä tanssimaan useammin.

Toukokuu

Toukokuu alkoi perinteisesti Tanhuhovin vapputansseilla, joissa viihdyin varsin hyvin. Muissa iltatansseissa en sitten käynytkään, ellei lasketa pientä salsaseikkailua Madridissa.
Huhti- ja toukokuussa järjestin myös kaksi tanssilippuarvontaa, joissa loppujen lopuksi sain jakaa yhden ainoan tanssilipun, sillä voittajat määrätietoisesti pakenivat voittolippujaan eivätkä ilmoittautuneet minulle. Noh, jos vielä joskus järjestän arvontoja, tiedän ainakin, miten niitä ei järjestetä.


Kesäkuu

Kesäkuuhun mahtui kolmet tanssit, kahdet Esakalliolla ja yhdet Riutanharjulla. Kesäkuun kohokohta oli kyllä ehdottomasti kuitenkin reissu Somerolle Muotiputiikki Helmeen, josta kannoin kotiin kaksi maailman hienointa kellomekkoa! Molemmat pääsivät heti kesäkuun aikana testiin iltatansseissa.
- Ainiin, ja pääsinhän minä seikkailemaan Iltalehteenkin kellohelmoineni (click!)


Heinäkuu

Heinäkuussa hikoilin töissä hautausmaalla ja harmittelin, etten ollut ottanut lomaa Valasrannan tanssileirin ajaksi. Tiedän todellakin, millä kriteereillä haen töitä ensi kesäksi...!
Harmitustani lievittivät kuitenkin kolmet mukavat tanssit sekä Sinitaivaan juhlakokoonpanon CD-levy, joka on ehdottomasti Sinitaivaan parhaimpia. Oli myös hauskaa, että pääsin tänä kesänä kerran käymään Särkässä. 


Elokuu

Elokuussa kävin neljä kertaa iltatansseissa (Ämyrillä kahdesti, samoin Esakalliolla). Ämyrin naistentanssit eivät koskaan ole pettymys ja Esakalliolla pääsin kokeilemaan uutta, Elliltä perimääni tanssimekkoa. 
Elokuun lopulla kävimme Tanssi vieköön -festareilla. Tosi hieno kokemus! Oli hauskaa seurata tanssikilpailuja, hypistellä tanssivaatteita ja loppuillasta tanssia tanssimusiikin - joskin hieman mielenkiintoisten esiintyjävalintojen - tahtiin. Parasta oli ehdottomasti piipahdus salsabileissä. Sain ilokseni kuulla, että Tanssi vieköön järjestetään myös ensi vuonna. Olen ehdottomasti menossa! 


Syyskuu

Syksyllä aloitin innoissani tanssitreenit Pyrkivällä, ja kävin siellä myös iltatansseissa sunnuntaisin. Intoa tuntui olevan vaikka muille jakaa, ja kävinkin treeneissä monta kertaa viikossa, kun kouluhommiakaan ei ollut vielä ehtinyt kasautua harteille. 
Syyskuussa kotiutin myös uudet pellenkenkäni. Harmikseni tanssittua on nyt syksyllä tullut niin vähän, että en ole ehtinyt niitä kunnolla vielä edes sisäänajaa, mutta eiköhän tilanne korjaannu TanssiStartissa!


Lokakuu/marraskuu

Loka-marraskuu oli hiljaista aikaa tanssirintamalla. Yliopistokurssien kanssa oli mahdoton kiire, lokakuusta olin yli puolet kipeänä ja kun joskus harvoin oli vapaa-aikaa, halusin vain maata kotona enkä saanut itseäni lähtemään treeneihin :D Lokakuun alussa kävin kerran Aurassa, mutta ilta ei ollut kovin onnistunut, eikä kaipuuta uuteen tanssi-iltaan tullut pitkään aikaan.

Joulukuu

Joulukuun alussa pääsin vihdoin kauan odotetulle lomalle, mutta monien pikkujoulujen ja muiden juttujen takia en ehtinyt lähteä tanssimaan ollenkaan. Nyt joulukuun lopussa olen kuitenkin suunnitellut tulevaa tanssileiriä ja tulevia tanssitreenejä, ja pieni tanssi-innostuksen poikanen ehkä kohottaa jo päätään. Luulen, että ensi vuodesta on tulossa hieman parempi tanssivuosi kuin tästä vuodesta! :)

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Mukava lukea katsauksesi kuluneeseen vuoteen. Löysin tämän blogin joulukuun alussa, kun mietin lava/paritanssiharrastuksen aloittamista ilman mitään tietoa aiheesta. Asiallisen eläytyvästi tanssiharrastuksestaan kirjoittavan ja vielä samalla alueella asuvan bloggaajan tekstejä oli kiinnostavaa lukea. Ensimmäisen tammikuun tanssikaverikirjoituksen huomattuani asetin itselleni "ansan" ajattelemalla, ettei täältä varmasti kenenkään yli 30 vuotiaana tanssin aloittaneen miehen näkökulmaa löydy - silloihan voisi itsekin ajatella aloittavansa tanssiharrastuksen. No tuo ansa laukesi ja seuraavana päivänä olin ensimmäisellä tanssikurssilla ja uusi vuosi alkaa Tanssistartilla.

Anonyymi kirjoitti...

Anterolle tsemppiä harrastuksen parissa :)
Itse aloitin 45-vuotiaana ollen sitä ennen ottamatta tanssiaskelia. Riippuen tietysti jokaisen omista lähtökohdista, niin oma into ja halu harjoitella kutakuinkin ovat ainoat rajoitteet oppia uusia asioita tämän harrastuksen parissa.

Kurssien suhteen kannattaa olla valikoiva ja kokeileva, asiat kannattaa opetella ja omaksua alusta alkaen mahdollisimman oikein, se nopeuttaa eteenpäin menoa jatkossa, koska silloin myös eri tanssilajien harjoittelu tukee toisiaan, vaikka pyrkimys olisikin niin sanotusti lajinmukaiseen tanssimiseen.

Harjoittelu eli toistojen takeminen on kaikessa karuudessaan kaiken oppimisen perusta. Jos siihen jaksaa panostaa ja on muutoinkin mahdollisuudet, niin tanssitaidon kehittyminen voi tapahtua todella vauhdikkaasti.

Viejänä kannattaa panostaa sen kuuluisan vise-asian sisäistämiseen ja kuunnella daamien näkemyksiä aiheesta, koska tarkoitus on tehdä yhdessä tanssimisesta heille mahdollisimman mukavaa ja antoisaa. Silloin siitä nauttii itsekin.

Mutta ennen kaikkea tämä on harrastus, josta kannattaa ja pitää nauttia, sen voi ottaa tosissaan, mutta ei toivottavasti liian vakavissaan. Tanssiharrastuksen alkumetreillä kaikki on niin innostavaa ja lajeja tuntuu olevan miljoona erilaista, mutta pikku hiljaa asiat aukenevat ja selkiintyvät.

Arvoisa blogivastaava kirjoitti "tanssiväsymyksestä". Taukoja tulee myöhemmin varmaan kaikille muille paitsi ihan hurahtaneille syystä tai toisesta. Itsellä tulee käytyä joka toisen tanssireissun jälkeen henkilökohtainen palautekeskustelu, onko tässä mitään järkeä, miksi käyn tanssimassa jne. Vielä nuo eivät ole täysin selvinneet, mutta ehkä seuraavan reissun jälkeen olen taas viisaampi...epäilen kyllä vahvasti. Itselle ihan etäisyyden yms seikkojen vuoksi lavatanssi on jäänyt ainoaksi tyylilajiksi. Varmaan nuoremmalle mieshenkilölle suosittelisi ohesta tai sijaan lattaripuolta (salsa ja ne muut) tai westie, niissä musiikkikin on monesti mukavamman kuuloista kuin lauantai-illan soitetuimmat ikivihreät suoraan 40-60 luvuilta.

Omalla kohdalla kurssien käyminen on aika lailla stopannut ensimmäisen innostuksen jälkeen. Sitä jämähti alkeisjatkotasoiseksi ihan omista syistä johtuen. Lavoilla sen sitten huomaa, kuinka enemmän harjoittelevat ja harrastavat menevät molemmin puolin ohi. Mutta omilla avuilla taaplataan daamien kiusaksi.

Tanssiaiheisia kirjoittajia on hyvin vähän, siksi nämä muutamat löytyneet ovat todella helmiä. Ovat myös erittäin fiksun oloisia, joiden kirjoituksista paistaa, että päässä on muutakin kuin papiljotit vaikka blogivastaavan kampaukset ovat olleet aika mahtavia näissä kuvissa. On myös ihan oikeasti mielenkiintoista saada näkemystä vastakkaisen ja eri ikäpolvea sukupuolen näkökulmasta, miltä eri asiat näyttäytyvät ja tuntuvat heidän mielestään. Osaa ehkä olla vähemmän törppö jatkossa. Mielellään tosin saisi valaistumista myös oman ikäpolven haluista, toiveista ja vaatimuksista tuolla tanssipaikalla.

Tämän lyhyen kommentin lopuksi toivotan tanssillista uutta vuotta teille kaikille.
Ja arvoisa blogivastaava, älkää nyt herran tähden pitäkö tuollaista kirjoitustaukoa. Sitä alkaa rauhallisempikin heepo jo huolestua. Vaikka edes yksi lause infona kerran kuukaudessa :)

Heta Ilona kirjoitti...

Antero: Hauskaa, että juttujani on ollut viihdyttävä lukea! Tsemppiä tanssiharrastuksen aloitukseen ja toivottavasti viihdyt tanssistartissa - ehkä törmäilemme siellä :)

Anonyymi: Kiitos kauniista sanoistasi! :) Lupaan seuraavana vuonna tsempata ja olla pitämättä liian pitkiä blogitaukoja! Mukavaa oli lukea pohdintojasi tanssin maailmasta - toivottavasti sinunkin tanssi-innostuksesi kestää väliväsymyksistä huolimatta - eikä koskaan ole liian myöhäistä lähteä kurssittautumaan lisää, tanssikursseilta saa kyllä omaan tanssiin ihan uskomattoman paljon lisää! ;)