torstai 26. maaliskuuta 2015

Tanssikurssien hyödyt ja haitat

Rakas kollegani Katerina kirjoitti hiljan blogissaan tosi hyvän tekstin siitä, ovatko tanssikurssit tarpeellisia - pääset lukemaan postauksen täältä. Minäkin päätin höpötellä samasta aiheesta, kiitoksia Katerinalle inspiraatiosta :)

Tanssikurssien hyödyt

Minä olen itse sitä mieltä, että jos ihan tosi hyväksi tanssijaksi haluaa, ovat tanssikurssit melkeinpä välttämättömiä. Voihan sitä oppia tanssimaan esimerkiksi jonkun hyvän tanssijan kanssa lavalla, mutta silloinhan osaa tanssia vain sen yhden kanssa! Kokonaisvaltaisen tanssitaidon saa siis parhaiten tanssikursseilta. Oppii uusia kuvioita, seuraamista ja tekniikkaa.

Melkeinpä vielä suurempi plussa tanssikursseissa on sosiaalinen puoli. Tanssikursseilta saa uusia tuttuja, jopa ihan ystäviäkin. Tanssilavalle voi olla turvallisempi mennä, kun tietää, että siellä törmää tuttuihin kurssilaisiin ja pääsee heidän kanssaan tanssimaan. Sellaiset kurssit ovat tosi hyviä, jotka pidetään ennen tanssien alkua - kun ihmisiin tutustuu jo illan alussa, heidän kanssaan pääsee varmasti tanssimaan myös myöhemmin :)

Siinä missä muutkin harrastukset, tanssikurssit tuovat elämään tekemistä ja sisältöä. On hauskaa, kun viikon keskellä pääsee vähän tanssikursseilemaan ja pitämään hauskaa. Eikä viikonlopputanssien odottelu ole niin tuskallista, kun pääsee tanssimaan viikollakin. Ai että minä odotan sitä, että pääsen taas viikkotanssikursseille!

Tanssikurssien haitat

Koska usein ihminen saa itse päättää, minkä tasoiselle kurssille hän menee, voi seurauksena olla joskus turhautuminen. Jos menee vaikka itselleen vähän liian helpolle kurssille, voi alkaa kyllästyttää. Tai sitten valitsee liian haasteellisen kurssin, ja masentuu, kun ei suju. Joskus voi myös ottaa päähän, jos kanssatanssijat eivät osaa arvioida tasoaan - välillä on hämmästeltävä, mitä jatkokurssilla tekee mies, joka naurahdellen selittää, ettei osaa edes perusaskelta :D

Tanssikurssilainen voi myös kuvitella, että koska hän on käynyt kursseja, hän osaa jo kaiken. Kursseilusta tulee itseisarvo, ja kurssilainen unohtaa, että hän käy kursseilla oppiakseen tanssimaan, ei siksi, että hän voi sanoa käyneensä kursseja. Ei se kurssien määrä juurikaan kerro, kuinka hyvä tanssija ihminen on. Tanssin ilokin voi kadota, jos kursseja aletaan käydä suorittamismielessä ja unohdetaan, että tärkeintä on se tanssin riemu!


Kaikesta huolimatta suosittelen tanssikursseja kaikille erittäin lämpimästi. Varsinkin tekniikkatunteja, koska niistä saa ihan älyttömästi irti! Pelkkien kuvioiden pyörittely voi alkaa puuduttaa. Sopivassa suhteessa tekniikkaa ja kuvioita ja positiivinen asenne, niin tanssikursseista saa hirveästi irti! 

Mites lukijat? Käyttekö viikottain tanssikursseilla, vai oletteko enemmän satunnaiskävijöitä? Mitä te olette saaneet kursseista irti?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä aihe...taasen :) Ootte te molemmat kyllä fiksuja flikkoja.

Juurikin mietin, lähtisikö huomenna westie-kurssille vai Teeriharjulle oikeisiin tansseihin piiiitkästä aikaa. Molempien osalta unohtanut liian paljon asioita.

Siis kyllähän tanssikurssitoiminta on varmasti ollut yksi suurimmista tekijöistä siinä, että lavatanssit ovat säilyneet ja sinne on edes jossakin määrin tullut nuorempaakin porukkaa. Tässä ovat edesauttaneet myös nämä uudet rantautuneet tanssilajit, lattarit, salsat yms. Jotka taasen ovat vaatineet sitä kurssittautumista, joten muna-kana-kananmuna.

Itse tuskin myöhäisheränneenä olisin koskaan mennyt lavalle ilman parin alkeiskurssin tukea ja turvaa. Aluksi minulla oli paljonkin suunnitelmia kurssittautumisen suhteen, mutta sitten se homma vain lopahti. En koskaan päässyt edes sinne alkeisjatkotasolle asti.

Nyt bongailen yksittäisiä kurssitapahtumia, lähinnä westien alkeita, joilla käyn kerran 2-3 kuukaudessa, jotta edes jotenkin säilyy laji mielessä.

Toisaalta välillä on tullut mietittyä, kuinka hyvää liiketoimintaa tuo tanssikurssitus onkaan. Siinä taitaa saada kyllä aika hyvän saldon per ilta, tai näin otaksun, kun laskee hlö*tuntihinta. Ja vaikuttaa, että samat opet pörräävät vähän joka puolella. Mutta vapaaehtoista on kurssille meneminen, joten ce la vie.

Anonyymi kirjoitti...

Itselle on aina se tanssiminen, tanssimusiikki ja tanssipaikat ollut se "juttu". Tanssikurssit ovat nykyisin tulleet lähes välttämättömiksi, koska edes perinteinen vaihtoaskel ei enää tahdo siirtyä taitona eteenpäin sukupolvelta toiselle. Tanssikurssit ovat mielestäni vähän verrattavissa ajokortin suorittamiseen; inssissä ei vaadita täydellistä osaamista, vaan riittävät taidot liikenteessä suoriutumiseen. Varsinainen tanssitaito ja oikea tunnelma syntyy mielestäni vasta lavoilla.
Toisaalta tanssikurssit luovat mahtavan tilaisuuden päästä tutustumaan uuteen tanssilajiin.
Henkilökohtainen mielipiteeni on se, etteivät tanssikurssit ja tanssit paini samassa sarjassa. Itse en edes joutuisi pohtimaan menenkö kurssille vai tansseihin. ;)
-N

Heta Ilona kirjoitti...

Anonyymi - kiitos! :) Suosittelen oikeita tansseja (ihan jo senkin takia että Teeriharjulla ihana ihana Finlanders)! Koska kuten N sanoi, ei mikään voita oikeita tansseja. Jos pitää valita iltatanssit tai tanssikurssit, niin valitsen ehdottomasti iltatanssit. Onneksi yleensä voi valita molemmat! Ajokorttivertaus oli myös varsin osuva ;)

Se on totta, että noita uusia kotkotuksia (salsat ja westiet ja muut) on vähän vaikeampi oppia ilman kursseja kuin esimerkiksi valssia tai perusfoksia. Ja toisaalta niitä ei pääse välttämättä aina edes lavalla tanssimaan, joten kurssit ovat senkin takia välttämättömiä!

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on nyt tänä vuonna lopahtanut tanssikurssi-innostus ihan totaalisesti. Kun on tanssipari matkassa, lavoilla saa jo paljon harjoitusta. Vaativampien kuvioiden ja viimeistelyiden treenaaminen onnistuu myös paremmin oman parin kanssa kuin vaihtoringissä. Ja yllä olevia kommentteja mukaillen, iltatanssit ovat minulle sitä "oikeaa" tanssimista. :)

Haluaisin kuitenkin päästä jollekin tanssitekniikka-tehoviikonloppuleirille, jossa jauhettaisiin kunnolla tekniikkaa eikä opeteltaisi sataa uutta kuviota. Mutta tuollaiselle leirille voisi olla vaikeaa löytää tarpeeksi osallistujia..! Minuun on iskenyt hirveä lattari-innostus, joten niitä tunteja ajattelin poimia loppukevään tarjonnasta.

Heta Ilona kirjoitti...

Juuh, tottahan tuo on että lavoilla saa myös paljon irti, eikä siihen välttämättä niitä kursseja niin paljon tarvitse! Tekniikkakursseja tosiaan on harmillisen vähän. Odottelen jo nyt kesän Valasrannan leiriä ja mahdollisia Piippolan lattaritekniikkatunteja...! Jos sinäkin Valakselle tulet, niin niille kannattaa ehdottomasti osallistua :)