perjantai 9. joulukuuta 2016

Miksi tanssit alkavat niin myöhään?

Otsikon kysymystä olemme joskus porukalla miettineet. 15-vuotiaana vasta tanssin aloittaneena sanoin, että "on paljon romanttisempaa, kun tanssit alkavat myöhään ja saa kipitellä lavalle pimeässä!" Nyt, muutama vuosi myöhemmin olen kuitenkin hieman eri mieltä. 

Nuorempana olin kova valvomaan (tämä kuulostaa siltä kuin kuvittelisin olevani 60-vuotias, mutta sanotaan nyt selvennykseksi, että "nuorempi" Heta on ehkä ikäluokkaa 15-17, tämä "vanhempi" Heta taas nykyinen 20-vuotias). Lukiossa saattoivat monesti arkenakin venyä illat pitkiksi, kun viestittelin kavereiden kanssa tai puuhastelin jotakin muuta, jonka koin niin tärkeäksi ettei se voinut odottaa seuraavaan päivään. Aamuisin oli vaikea herätä lyhyiden unien jälkeen, ja viikonloppuisin nukuin mielelläni pitkään. Tuohon vuorokausirytmiin kieltämättä sopi ihan hyvin, että tanssit alkoivat yhdeksältä ja loppuivat lähempänä kahta.

Nykyinen vuorokausirytmini on kuitenkin aivan toinen. Menen usein arkisin nukkumaan vähintään kymmeneltä - ehkä joskus nukkumaanmeno saattaa venyä, ja viikonloppuisin tulee usein valvottua pidempään. Arkisin herätyskello soi seitsemältä, ja viikonloppuisin herään yleensä samoihin aikoihin tai hieman myöhemmin.

Uuteen vuorokausirytmiini eivät tanssiajat kovin hyvin sovellu. Monesti käy niin, että rymyän tansseissa aivan viimeisille minuuteille saakka, ja sitten kun vielä ajan kotiin (tai mahdollisesti joku muu ajaa), nukkumaan pääsee ehkä kolmen aikoihin. Ja jos silti herää kahdeksalta, jäävät unet viiteen tuntiin - kun koen tarvitsevani vähintään kahdeksan. Saatan olla väsyneenä helposti kärttyisä enkä saa paljon asioita aikaan, joten siksi on inhottavaa pilata seuraava päivä vain sen takia, että tansseissa on niin kamalan hauskaa, ettei pois voi lähteä kahdeltatoista.

Miksi siis tanssit alkavat niin myöhään? Siksikö, että myös iltatyöläiset pääsevät vielä tansseihin töiden jälkeen? Vai siksi, että kesällä saataisin tanssia "romanttisessa" pimeässä ja hämärässä, kun pimeys saapuu vasta yhdeltätoista? 

En kannata sitä, että tanssit alkaisivat kolmelta ja loppuisivat kahdeksalta. Silloin tuntuisi siltä, että olisin menossa jollekin päiväkurssille enkä tansseihin. Mutta mitä jos tanssit alkaisivat vaikka seitsemältä, ja loppuisivat kahdeltatoista? Silloin kotona saattaisi tunnin tanssimatkalla olla jo yhdeltä, eikä seuraavana päivänä tarvitsisi olla niin kuollut. Kuudeltakin alkavat tanssit voisivat parhaimmillaan loppua jo kymmeneltä (riippuen siitä, kuinka kauan tanssit kestävät). Sitä paitsi, kun tanssit alkavat yhdeksältä, eikä alkuillasta ole mitään tekemistä, joutuu vain kärvistelemään monta tuntia ja odottamaan tanssien alkua. Minä lähtisin tansseihin mielelläni jo seitsemäksi!

Mitä mieltä te olette? Tulisko tanssien alkaa vähän aikaisemmin, niin nukkumaankin pääsisi aikaisemmin? Vai onko nykyinen keskimääräinen alkamisajankohta sopiva? Onko ketään, jonka mielestä tanssit alkavat nykyään LIIAN aikaisin? :D Eihän tämä loppujen lopuksi mikään iso ongelma ole - kyllä tanssiminen on mielestäni niin hauskaa, että tansseihin on päästävä, alkoivat ne sitten kolmelta, kymmeneltä tai mihin aikaan tahansa!

Ihanaa viikonloppua kaikille lukijoille ja kanssatanssijoille <3 Tänä viikonloppuna pidän taukoa tanssimisesta mutta palaan parketille viimeistään ensi viikonloppuna!


3 kommenttia:

Jossu kirjoitti...

Siis tässä on kyllä pointti :D Usein tanssit kestää puoli kahteen yöllä, jolloin väsymys painaa jo muutenkin. Tähän kun lisätään koko tanssi-illan pomppiminen, niin meinaa kunto loppua pikkutunneilla :D Olisi mukavaa jaksaa tanssia täysillä tanssien loppuun asti. En tiedä onko tässä lopulta kyse juuri siitä tanssikunnosta, mutta kun niin täysillä tanssii niin väsymys väistämättä painaa. Tuo 19-24 aika kuulostaisi hyvältä, sillä silloin helpottuisi pidempien tanssireissujen tekeminen, kun kotona ei olisi vasta aamu neljältä.

Heta Ilona kirjoitti...

Joo, kyllä sitä joskus huomaa ettei viimeisinä tunteina enää jaksa samalla tavalla kuin ihan tanssien alussa :D Ja muistatko, miten Valaksella tanssien jälkeen oltiin aina ihan kuolleita? Jos tanssit olisivat alkaneet aiemmin ja loppuneetkin aiemmin, niin ehkä loppuleiristä ei olisi väsyttänyt enää niin kauean paljon :)

Jossu kirjoitti...

No muistan! Tähän joku voisi sanoa, että pakkoko sitä on tanssia viimeisille valsseille asti. Vastaus: on pakko! :D