maanantai 15. joulukuuta 2014

Tanssilavan mielensäpahoittajat

Facebookin Tanssiporukkaa ja esimerkiksi vaikka Suomi24:n keskusteluja seuratessa huomaa, miten paljon negatiivista energiaa tanssi-ihmisten joukkoon mahtuukaan. Miten moni asia voikaan olla pielessä, ja miten monesta asiasta mielensä voikaan pahoittaa. 

Useimmin kuultu syytös on, että tanssipaikoista on kadonnut kaikki hohto ja että tanssista on tullut urheilua. "Ennen pukeuduttiin hienosti, nykyään pidetään urheiluvaatteita." Oma vaatimaton mielipiteeni on, että se riippuu ihan itsestä. Ei kaikkien ole pakko tehdä tanssista urheilua - voihan sinne tulla vain istuskelemaan. Fakta on kuitenkin se, että jos tanssii illassa vähänkin enemmän, niin lasketaanhan se jo liikunnaksi, ja itse ainakin hikoilen tansseissa todella paljon, joten mielestäni on hauskempaa hikoilla mukavissa vaatteissa kuin siinä kaikista hienoimmassa pitsileningissä ja korkokengissä. Ja ymmärrän, jos joku herra mieluummin tanssii teknistä materiaalia olevassa t-paidassa kuin pikkutakissa. Ei sen pitäisi olla keneltäkään pois, jos joku pukeutuu niin kuin haluaa.

Sitten sanotaan, että pitäisi tanssia vain foksia ja valssia, kädenalitanssit ovat uusia typeriä hömpötyksiä ja täyttä kuraa. Onko kukaan näistä valittajista oikeasti tanssinut kädenalitansseja, vai ovatko he vain kateellisia niille jotka osaavat? Nämä kädenalitanssijat ovat sitten ilmeisesti niitä samoja, jotka tulevat lavoille vain suorittamaan ja urheilemaan, eivätkä välitä pätkän vertaa itse tanssimisesta.

Niin, ja luinhan minä jostain sellaisenkin väitteen, että nykyään tansseissa keskitytään vain suorittamiseen vailla tunnetta ja läheisyyttä. Nuori ja tyhmä saatan olla, mutta sen verran tiedän, että tunne ja taito eivät todellakaan ole toisensa poissulkevia. Päinvastoin, taitojen karttuessahan sitä oppii enemmän ilmaisemaan tunnetta tanssimalla ja välittämään sitä tanssiparille. Ja mielestäni esimerkiksi rumbassa (hyi olkoon, joku lattari, missä kaikki perinteisyys ja läheisyys!?) on huomattavasti enemmän läheisyyttä kuin vaikkapa perusfoksissa. 

Ja nuoret. Ikuinen puheenaihe sekin. On ihanaa, kun vastaan on tullut niitä vähän vanhempia ihmisiä, jotka kannustavat tanssimaan ja suhtautuvat tosi positiivisesti siihen että näinkin nuori ihminen tanssii, mutta on niitä sitten toisenlaisiakin. Miksi niin moni laajemmalla elämänkokemuksella varustettu naishenkilö tuntuu olevan niin katkera siitä, että heidän ikäisensä miehet tanssittavat myös meitä nuorempia? Joku minulle kerran sanoi (toivottavasti puoliksi vitsillä), että "mitä sinä nyt tänne tulit nuo parhaat miehet varastamaan". Ai, en tajunnutkaan, että ne miehet oli merkattu teille. Sori. Mutta kyllä teille kuitenkin minun ikäiseni pojat näyttävät kelpaavan...! Toinen täti taas ilmoitti minulle kerran, että "sinähän olet puolialasti" (= toppi ja hame päällä). Myönnän, aika säädytöntä... :D

Muutamia paheksuvia katseita ollaan myös saatu, kun ollaan Ellin kanssa esimerkiksi naurettu kovaäänisesti. Yritän toki vähän hillitä sangen kovaäänistä nauruani, mutta mielestäni sen ei pitäisi olla rikos, että on hauskaa. Viime viikonloppuna käveltiin rivin ohi ja saatiin kuulla: "Tuossa menee nuo nuorisobilettäjät." Ehkä meidän pitäisi siirtyä jonnekin baariin, missä suurin osa meidän ikäisistämme kiskoo kaljaa kaksin käsin ja hoippuroi tanssilattialla venkoillen musiikin tahdissa. Olen minä sitäkin kokeillut. Ei ole hauskaa. Siksi aion tästä eteenpäinkin kulkea lavatansseissa räkättäen täyttä kurkkua, varastaen arvon daamien tanssikavaljeereja ja kylmästi, vailla läheisyyttä tanssien. Ehkä laitan ensi kerralla juoksuhousut jalkaan. 

Kertokaa ihmeessä omia tuntojanne aiheesta :) Onnistuinko tälläkin kirjoituksellani pahoittamaan jonkun mielen?

8 kommenttia:

JKallio kirjoitti...

Pukeutumiskoodista, tai sen puutteesta, voisi sanoa, että olisihan se toki ihan mukava joskus olla tansseissa kravatti kaulassa ja puku päällä, mutta kun se ei mahdollista. Henkilökohtaisesti sellainen ilta päättyisi todennäköiseen hypertermiaan. Mielestäni pukeutuminen voi olla melko vapaamuotoista. Tilanteeseen nähden mauton pukeutuminen, esim. crocseissa ja verkkareissa, on asia erikseen. Ja kyllä minä ainakin naisia katselen mieluimmin topissa ja hameessa, kuin jokin "teltta" päällä.

Tanssilavat ovat siitä mielenkiintoisia paikkoja, että niissä kohtaavat useat eri sukupolvet. Aika harvassa sosiaalisessa tapahtumassa ikähaitari on niin laaja. Ja sehän on vain rikkaus, että niin eri-ikäiset jakavat tämän hienon kulttuurimuodon ja harrastuksen!

On virkistävää nähdä, että vuosittain aina uudet nuoret löytävät tiensä tanssilavoille ja harrastuksen pariin. Muussa tapauksessahan laji luonnollisesti ukkoutuisi täysin ja tulisi jossakin vaiheessa tiensä päähän. Tuskin myöskään itse tanssimassa viihtyisin, jos siellä olisi pelkkiä eläkeläisiä. Varttuneempien kanssasisarienne kommentit voi jättää omaan arvoonsa. Kyllä nuorilla on oikeus "bilettää" tansseissa, siinä missä vanhemmillakin. Vai mitä siellä sitten pitäisi tehdä? Veisata virsiä? Ja tuskin heidän kannattaa siitä olla huolissaan, että ne "papat" sieltä teidän matkaan lähtisi. :D

Itse olen myös joskus tuota kapakan "tanssilattialla" hoipertelua joskus kokeillut. Joka kerta on joutunut toteamaan, että se ei ole oma juttu. Mielestäni on huomattavasti terveempi vaihtoehto "bilettää" lavoilla vichyn voimalla.

...Y, ¡muchas gracias por los bailes el sabado pasado! ¡Eran muy divertidos! ;)

Anonyymi kirjoitti...

Varmasti pahoitit tällä kirjoituksella monen ihmisen mielen :D Tanssiporukka on kyllä ihan uskomaton ryhmä. Ei ole sellaista keskustelunaloitusta, josta ei löydettäisi edes pientä epäkohtaa tai valittamisen aihetta! Hyvä että sinne uskaltaa kommentoida mitään, ihan hikikarpalot nousevat otsalle ennen enterin painamista!

Ne, jotka osaavat, tekevät. Ne, jotka eivät osaa, arvostelevat. Sanonta taitaa päteä tanssilavallakin, ja epäilen, että kädenalitanssijoiden arvostelijoilla ei ole itsellään mitään kokemusta tästä hienosta tanssityylistä. En väitä, että kaikki tykkäisivät kädenalitansseista, jos kokeilisivat, mutta kovaäänisimmät arvostelijat ovat usein niitä, jotka eivät vain itse osaa.

Minä olen tanssinut foksia ja tangoa vailla minkäänlaista tunnetta ja ilman tiivistä otetta. Mutta lattareita ja jopa fuskua olen vetänyt tunteella erittäin tiiviissä vartalokontaktissa. Arvostelijat eivät varmaan edes halua ymmärtää muita näkökulmia tuohon taito vs. tunne -asiaan. Tunnetta ja läheisyyttä saa ihan mihin tanssilajiin tahansa, jos vain haluaa.

Heta Ilona kirjoitti...

JKallio: Kiitoksia pitkästä kommentista, joka oli täyttä asiaa :) Oma mielipiteeni on, että mies näyttää parhaimmalta puku päällä, mutta olisihan se tansseissa ihan mahdottomuus - sääliksi käy joitakin soittajia jotka tauoilla tanssivat esiintymispuvuissaan, on varmaan pahuksen kuuma :D

Tuo on totta, että tansseissa kokoontuu harvinaisen laaja ikähaitari - ei siinä varmaan sukupolvien välisiltä yhteentörmäyksiltä voida välttyä! Onneksi nämä yhteentörmäykset usein ovat ihan harmittomia :)

...Pues, gracias a ti también. No estoy segura quien eres pero tengo una asunción... ;)

Katerina: Jep! Kauhean usein en sinne viitsikään mennä itse kommentoimaan. Onneksi sieltäkin löytyy niitä positiivisia ja asiallisia tyyppejä. Yksi juttu on kyllä varma - ryhmän keskustelut ovat kyllä loistavaa viihdettä :D

Niinhän se on, että kateus saa aikaan kummia asioita. Ehkäpä minäkin olen vain kateellinen kaikille nipottajille, kun en itse osaa pukeutua niin tyylikkäästi enkä tanssia foksia niin tunteikkaasti ;)

Unknown kirjoitti...

Kyllä noihinn valittajiin aina törmää tansseissa ja somessa. Ei niistä kannata välittää. Itse vaan naureskelen itsekseni niille valittajille, kun välillä on tehty kärpäsestä härkäsen:D Ja olen itsekkin törmännyt tähän, että vanhemmat ihmiset suhtautuvat nuoriin kurjalla tavalla. En ymmärrä miksi? Luulisi että olisi hienoa, että löytyy innostuneita nuoria jotka haluavat lavatanssi perinteen jatkuvan tulevaisuudessakin. Kaikkea ei voi aina ymmärtää, joten en siitä murehdikkaan...Tähän voisi sanoa että "Kyllä minä niin mieleni pahoitin" XD
Mutta toisi hyvä postaus jälleen kerran! :)

Sr Kallio kirjoitti...

Joo, varsinkin somessa kitinä on yleensä sen laatuista, ettei sitä keskustelua jaksa kovin pitkälle lukea. Sen perustella lajin harrastajakunta on harvinaisen tiukkapipoista sakkia, vaikka kysymyksessä pitäisi olla rento vapaa-ajan harrastus. Tai sitten äänessä ovat vain ne kaikkein kovaäänisimmät...? Ehkä niin.

Señorita Heta, gracias por los comentarios. Soy un hombre alto. Hablamos de este blog. ¡Besos!

Heta Ilona kirjoitti...

Henna: Kiitoksia :) Juu, enpä minä onneksi pahemmin välitäkään :D

Sr Kallio: Ehdottomasti äänessä ovat ne kovaäänisimmät - niinhän se aina menee ihan joka asiassa. Onneksi niistä hiljaisemmista löytyy ihan tosi mukavia tyyppejä, jotka hyvin ottavat meidät nuoretkin huomioon :)

Lo sabía! Me alegro mucho que hayas venido de leer mi blog de nuevo. Besos y feliz Navidad para ti ^^

Minna kirjoitti...

Tuo Facebookin Tanssiporukka on kyllä jännä ryhmä. Tosin samaisella sivustolla ainakin eräs neulonta-aiheinen ryhmäkin on täynnä valittajia. Mikä lie suomalainen perus ilmiö tuo ikuinen valitus aiheesta kuin aiheesta.

Musta on hienoa, että nuoria käy tansseissa tuomassa sinne sitä elämäniloa ja naurua. :) Ei sillä, etteikö vanehmmatkin ihmiset voisi olla positiivisia. Liekö ne vanhemmat naiset sitten parisuhteissaan kokeneet sitä että miehet lähtee nuoremman naisen matkaan, jos tansseissa olveille nuorille naisille tuollaisiakin kommentteja heitetään. Pitäisi ehkä pikemminkin kaikkien olla tyytyväisiä siitä, että edelleen osa nuorista löytää tiensä tanssilavoille. Jos vaikka tämä tanssikulttuuri saataisin jatkumaan vielä tulevinakin vuosina.

P.S. Tätä sun blogia on kiva lukea. Itse aloin käymään tansseissa 14-vuotiaana ja sillä tiellä olen vielä näin 22 vuoden jälkeenkin. :)

Heta Ilona kirjoitti...

Voi ei, nyt saatoin kyllä hivenen naurahtaa. Miten NEULOMISESTA keksii jotain negatiivista!? :D

Onneksi niitä positiivisia on kuitenkin enemmän, joten ihmisten turhan negatiivisuuden voi jättää omaan arvoonsa. Itse toivon myös enemmän nuoria lavoille, sillä lavatanssikulttuurin olisi paras olla voimissaan vielä silloinkin kun minä olen 80-vuotias!

Kiitoksia! Hauskaa että sinunlaisesi kokeneet tanssi-ihmisetkin löytävät tiensä tänne lukemaan juttujani :)