perjantai 6. helmikuuta 2015

Aloittelijan muistilista

Tämäntyyppistä postausta minulta toivottiin, ja koska toivomuksiin on vastattava, niin saamanne pitää :) Tässä siis lista asioista, jotka minun mielestäni juuri tanssin aloittaneen kannattaa ottaa huomioon. Tämän postauksen olisi tarkoitus vastata niihin perinteisiin kysymyksiin, joita olen ensikertalaisilta kuullut: Mitä laittaa päälle? Miten kieltäytyä kauniisti tanssiinkutsusta? Mitä teen, jos en osaa jotain tiettyä tanssia?

Vaatteet
Tansseihin voi mielestäni nykyään laittaa ihan mitä vain päälle. Toiset viihtyvät farkuissa, toiset mekoissa ja kolmannet shortseissa. Itse olen sitä mieltä, että mekossa tai hameessa on enemmän tanssifiilistä. Jotkut tykkäävät laittaa vähän juhlavampaa, mutta itse tykkään enemmän rennommasta - joku perus kesämekko tai tunika on hyvä vaihtoehto. Ihan kaikista lyhyintä ja tiukinta bilemekkoa ei kannata laittaa, sillä tärkeintä on, että vaatteissa pystyy tanssimaan. Kovin lyhyiden tai kellomaisten helmojen alle voi sujauttaa lyhyet shortsit, niin tulee paljon varmempi olo! :) Värilliset vaatteet erottuvat paremmin massasta kuin mustat, mutta toisaalta en ole huomannut mitään eroa siinä, miten hyvin pääsee tanssimaan mustassa tai värillisessä asussa. Sukkahousuja kannattaa ottaa varalle toiset mukaan, koska ne hajoavat kuitenkin. 

Kengät
Kengissä pitää olla hyvä tanssia. Itse aloitin aika pian "oikeilla tanssikengillä" tanssimisen, joten en ehtinyt kauhean kauaa kokeilla erilaisia kenkiä, mutta ainakin perus tennarit ovat ihan hyvät tanssiessa. Korkokengät voivat olla jonkun mielestä hyvät, mutta itse suosin - ja suosittelen - matalakorkoisia kenkiä. 

Seura
Nostan hattua niille, jotka uskaltavat lähteä ensimmäisiin tansseihin ypöyksin! On kuitenkin kätevää, jos on jo entuudestaan tanssituttuja, jotka voivat lähteä mukaan tueksi ja turvaksi ja kertovat vähän, miten homma toimii. Kannattaa muutenkin lähteä porukalla, sillä matkat sujuvat niin paljon joutuisammin ja jos ei pääse tanssimaan, on ainakin ihmisiä, joiden kanssa jutella!

Tanssietiketti
Täältä löytyy pidempi versio tanssietiketistä, mutta mielestäni tärkeimmät ovat: 1) Miesten haulla miehet hakevat, naisten haulla naiset hakevat - sekahaulla hakevat kummatkin. Mies vie. Noin niin kuin yleensä :D 2) Tanssiinkutsusta ei hakurivissä sovi kieltäytyä, ellei hakija ole todella humalassa tai käyttäydy muuten huonosti. 3) Tansseja tanssitaan yksi pari (siis kaksi tanssia, molemmat samaa lajia - ainakin jos orkesteri osaa hommansa). Tämän jälkeen mies saattaa naisen takaisin hakuriviin. 4) Suurimmassa osassa paikoista paikallaan pysyviä kädenalitansseja tanssitaan keskellä lavaa, ja eteneviä tansseja reunoilla - sitä reunemmalla, mitä kovempi on vauhti.

Tanssiaskeleet
Mitäänhän ei tarvitse osata, kun lavalle lähtee - ihan hyvin voi vaikka kävellä kaikki biisit putkeen jos haluaa. Miehille kuitenkin suosittelen, että opettelette ainakin foksin ja valssin perusaskeleen, ennen kuin lähdette tanssimaan, sillä te olette vastuussa viennistä. Naisen ei noin niin kuin periaatteessa tarvitse osata mitään muuta kuin seurata, mutta suosittelen kuitenkin naisillekin näiden kahden perustanssin perusaskeleen opettelua ennen tansseja. Tietysti, jos et jotain tanssia osaa, voit sanoa sen hakijalle, ja yhdessä voitte päättää, kannattaako tanssimaan lähteä - minun kokemukseni mukaan sieltä tulee yleensä hymy ja sanat: "Ei se mitään, minä opetan!"

Kun tanssista oikein innostuu, kannattaa harkita tanssikursseja. Monet eri järjestäjät järjestävät viikkotunteja, viikonloppuleirejä ja pidempiäkin leirejä. Esimerkiksi täältä löytyy hyviä leirejä ja kursseja! Huomatkaa, että myös joillain tanssilavoilla on ennen tansseja hintaan sisältyvä tanssikurssi! Esimerkiksi Esakalliolla oli viime vuonna sellainen käytäntö, ja Aurassa taitaa olla myös.

Tanssilava
Tanssilavan valinnassa kannattaa vähän taktikoida. Missä on hyvät esiintyjät? Missä käy nuoria? Näitä voi kysellä vaikkapa kokeneemmilta tanssijoilta. Yleensä paikassa, jossa on tanssikansan keskuudessa suosittu bändi (esim. Sinitaivas, Finlanders), pääsee paremmin tanssimaan. Nuorilla on vähän omat paikkansa, joten varsinkin nuoren aloittelijan kannattaa aloittaa tanssiuransa sellaiselta lavalta, jossa oman ikäisiä on paljon. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi Auran nuortentalo näin talvella, Esakallio, Valasranta ja Särkkä kesällä.

Niillä paikoilla, joissa minä olen käynyt, nuoret ovat hakurivissä sijoittuneet yleensä oikealle - siis naisten oikealle, miesten vasemmalle. Tietysti paikkansa saa valita rivissä itse, mutta kannattaa sijoittua vähän oman ikäistensä joukkoon - tulee paremmin haetuksi :)

Asenne
Kolme tärkeää sanaa: Avoimuus, kärsivällisyys ja hymyily. Jos olet aikaisemmin tanssinut vain baarissa, voi lavatansseissa iskeä pienoinen kulttuurishokki. Älä suhtaudu valmiiksi niin, että "siellä käy vaan pappoja veivaamassa valssia viimeisin voimin" (ah, mitkä alkusoinnut!). Anna kaikille hakijoille mahdollisuus. Älä lannistu, jos et pääse heti tanssimaan koko iltaa. Äläkä lannistu, jos tanssi ei heti suju - kaikki meistä ovat joskus aloittaneet, ja kaikkien kanssatanssijoidenkin pitäisi ymmärtää, ettei tanssiminen aluksi suju kuin vettä vain. Tietysti aina tulee vastaan niitä, jotka moittivat tanssiasi tai katsovat nyrpeinä, kun sekoat askeleissasi. Heille ei tarvitse kuin hymyillä kaunisti, sanoa kiitos ja kiertää sen jälkeen kaukaa. 


Varoituksen sana teille kaikille, jotka suunnittelette tansseihin lähtemistä ensimmäistä kertaa: Tähän jää koukkuun. Se ensimmäinen kerta ei varmasti jää viimeiseksi, ja kohta tanssitte jopa siirtyessänne makuuhuoneesta keittiöön. Kohta olette aivan yhtä sekaisin tanssimisesta kuin minä! :D

Toivottavasti näistä vinkeistä oli edes jotain hyötyä, ja ja jos ei hyötyä niin vaikka hupia sitten. Minä menen nyt viimeistelemään Runebergin torttuja, koska tytöt tulevat kohta meille kahville ja sitten onkin suuntana Teeriharju! <3

ps. Arvonta-aikaa jäljellä vielä vajaat 8 tuntia!

3 kommenttia:

Dragonus kirjoitti...

Hakurivistä vielä sen verran, että joillakin lavoilla saatetaan järjestäytyä taitotason mukaan. Taitavimmat lähellä esiintymislavaa ja aloittelijat kauempana.
Lisäksi nuoret kauniit kasvot erottuvat hyvin sieltä mummojen seasta, ettei ole pakko olla samassa ryppäässä muiden nuorien kanssa. :D

Anonyymi kirjoitti...

Näin juuri. Kyllä näillä ohjeilla uskaltaa kuka vain lähteä kokeilemaan(jäämään koukkuun :P )! Tuo asenne oli hyvä pointti, jos menee valmiiksi ennakkoasenteella, saa tanssipaikan näyttämään juuri niin mukavalta tai ikävältä kuin haluaa...
-N

Heta Ilona kirjoitti...

Dragonus: Joo, noinhan se taitaa vähän mennä, että samassa rivissä vaikuttavat sekä se tanssitaito että ikä, ja sitten saa niiden summaa arpoa ja miettiä mihin kuuluu :D Mietin, että yleensähän ne nuoremmat ja taitavammat ovat siellä lavan lähellä, mutta sitten ajattelin Ruusulinnaa, jossa näin ei ole ja päädyin kirjoittamaan "nuoret ovat oikealla" - enkä tajunnut, että Aurassahan ne nuoret ovat vasemmalla! Tuli siis vähän kökkö tuosta kohdasta...

N: Jep :) Aika usein se on kiinni juuri asenteesta, onko itsellä paras ilta ikinä vai ei!