tiistai 26. elokuuta 2014

Kun ihmiset muuttuvat villipedoiksi

Sanoin, että Cheekin keikalla ihmettelin muutamien ihmisten toimintaa. Tämän tekstin otsikko on ehkä vähän kärjistetty, mutta se tiivistää pointtini: joukkotapahtumissa ihmisistä tulee joskus tosi itsekkäitä ja he unohtavat täysin käytöstavat. Mistä se johtuu?

Ensimmäinen tapaus tapahtui iltapäivällä, kun olimme jo muutaman tunnin jonottaneet Stadionin pihalla. Jonottajathan oli jaettu saapumisajan mukaan erillisiin karsinoihin, jotka oli aidattu sellaisella nauhalla - sitä mukaan ne sitten täyttyivät kun ihmisiä tuli lisää. Minä ja Veera olimme kolmannen karsinan etuosassa. Kolmen aikoihin ihmisiä oli jo neljän karsinan verran. Järkkäreitä ei kuitenkaan riittänyt jokaista karsinaa vahtimaan, joten yhtäkkiä, kun yhden järkkärin silmä vältti, kolmen ehkä minun ikäiseni tytön porukka tyynesti sujahti nauha-aidan ali kakkosalueelle. Ensin he olivat tosin käyneet kiivaan keskustelun, mennäänkö tuohon vai ei. Itse toiminta suoritettiin sitten hihittelyn säestämänä.

Kaiken huippu oli, että vieressämme istuneet tytöt olivat nähneet näiden kolmen yrittäneen aikaisemmin jo ykkösalueelle, mutta järkkäri oli huomannut tämän ja osoittanut heille neljättä karsinaa, minne he olisivat kuuluneet. Minusta on käsittämätöntä, että näillä tytöillä oli otsaa tuonkin jälkeen asettautua kakkosalueelle. Siellä kun kuitenkin oli ihmisiä, jotka olivat odottaneet aamusta asti ja kokeneet jo yhden rankan sadekuuronkin. Minua ei haitannut se, että tytöt pääsivät edelleni, vaan se, ettei heillä ollut käytöstapoja. Minusta on ihan selvää, että jos tulee myöhemmin kuin joku muu, niin asettuu jonossa siihen mihin kuuluukin.

Vähän sama, kuin kerran kauppajonossa: Olimme kaverini kanssa kaupassa jonottamassa kassalle, ja meillä oli oikeastaan vähän kiirekin. Yhtäkkiä eteemme hyökkää vähän vanhempi naishenkilö, hän tokaisee "mä voin varmaan tulla tähän" ja meihin vilkaisematta alkaa latoa tavaroitaan liukuhihnalle. Mitä siihen sitten sanotaan? "Anteeksi, mutta et voi"? Jopa myyjä katsoi tuossa tilanteessa naista vähän kummissaan, mutta kukaan ei sanonut mitään ja nainen lähti tyytyväisenä kaupasta ostoksensa tehtyään. Myöskään tuossa keikallejonotustilanteessa kukaan ei sanonut mitään, joten mainittu kolmikko jäi tyytyväisenä kakkosalueelle. Toivottavasti kastuivat todella pahasti myöhemmin.

Toinen juttu Cheekin keikalla tapahtui, kun olimme juuri päässeet Stadionille. Lavan eteen oli jo muodostunut ensimmäinen rivi, jossa ei todellakaan ollut enää tilaa ihmisille. Minä ja Veera onnittelimme juuri itseämme eturivin paikoista, kun takaamme kuului ääni: "Voisitteko te vähän tiivistää?" Meidän takanamme oli kaksi teinityttöä, puheidensa perusteella ehkä 15-vuotiaita. Sanoimme, ettei tässä varmaan enää tilaa ole, mutta yritimme parhaamme - tuloksena se, että toinen tytöistä mahtui eturiviin. Tämähän ei tietenkään tytöille kelvannut, vaan toinen heistä survoi kyynärpäänsä minun ja toisen tytön väliin ja yritti väkisin saada itsensä mahtumaan eturiviin. Minä en luonnollisesti voinut väistää, koska en halunnut survoa Veeraa hajalle toisella puolellani. Niinpä seisoskelin tyynesti paikallani samalla kun toinen tytöistä murjoi kylkeäni erittäin antaumuksella. Mielenkiinnolla kuuntelin, kun hän valitti kaverilleen: "Minä olen tällainen kukkakeppi, ei minulla ole voimia tuota vastaan". Niin no, kyllähän minä olen vähän isokokoinen :D Lopulta tilanne ratkesi niin, että meidän toiselta puoleltamme sanottiin tytöille, voisivatko he ystävällisesti lopettaa kaikkien tönimisen. Toinen heistä siirtyi kiltisti toisen taakse.

Eikö jonottamisen idea ole se, että kaikki jonottavat siinä järjestyksessä kuin saapuvat paikalle? Eihän siinä ole mitään järkeä, että ihmiset tekevät mitä sattuu. Miksi jotkut ihmiset unohtavat käytöstavat keikoilla ja joukkotapahtumissa?

Ehkä olen yliherkkä. Mutta joskus ärsyttää.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Et todellakaan ylireagoi. Omasta mielestäni tuollaisissa tilanteissa jonottaminen ja jonojärjestyksen kunnioittaminen on lähes pyhä asia. Kahdessa Madonnan Suomen konsertissa on fanien kesken vallinnut aivan loistava kunnioitus ja me-henki. Jopa itseorganisoitu vuoronumerosysteemi on ollut käytössä, jotta todella aikaisin jonottamaan tulleet pääsee saapumisjärjestyksessä sisään alueelle. Mutta tämä koski ekalla keikalla sataa ensimmäistä jonottamaan tullutta ja tokalla keikalla kalliimman lipun eli aikaisemman sisäänpääsyn ostaneita. Eli jonotettiinkin eri kohdassa kuin suurempi määrä porukkaa. Mutta positiivisesti yllätyin ihmisten käytöksestä, tyypillisempää on kuvaamasi toiminta. Valitettavasti.

Heta Ilona kirjoitti...

Hauskaa että joku on samaa mieltä :) Oi joi, hatunnosto Madonna-faneille tuosta toiminnasta! Ihailtavaa tuollainen vuoronumerosysteemi (ja tässä mainittakoon myös ne tyypit jotka askartelevat esim. sydämiä jonkin tietyn biisin aikana heiluteltaviksi ja sitten jakavat niitä jonossa, minusta se on hienoa myös). Onneksi löytyy myös niitä ihmisiä jotka kunnioittavat jonotusjärjestystä ja parantavat omalta osaltaan kaikkien fiilistä!