perjantai 6. tammikuuta 2017

Vieraskynä: minun tanssitarinani - Katerina

Olen Katerina, 23-vuotias kauppatieteilijä, joka vaikuttaa Kuopio-Iisalmi-akselilla. Tanssin lisäksi harrastuksiini kuuluu ristikoiden ratkonta ja Soratien laitaa-tanssiblogin kirjoittaminen. Aloitin lavatanssien parissa tasan kolme vuotta sitten. Tanssikurssille lähteminen oli hetken mielijohde, ja alkeiskurssin jälkeen olinkin kahden vaiheilla, jatkanko koko tanssimista vai en. Kun sitten läksin ensimmäistä kertaa lavalle tanssimaan, huomasin, että olin löytänyt ensimmäistä kertaa elämässäni liikuntalajin, josta oikeasti pidän. Tanssikärpäsen puraistua kävin innoissani kokeilemassa monenlaisia lajeja lindy hopista lattareihin. Alkuinnostuksen jälkeen ja vakituisen tanssiparin löydyttyä päätin keskittyä opettelemaan lavatanssiin erikoisempia kuvioita, joista on kehittynyt jonkinlainen tavaramerkkini. Sittemmin löysin tieni kilpatanssin pariin. Tällä hetkellä yhdistän lavatanssiin kilpajuttuja siinä määrin kuin se on mahdollista, mutta yhtälailla tanssin lavoilla polkat ja humpatkin. Lindy hop ja muut lavoilla harvinaisemmat tanssilajit ovat jääneet kokonaan pois, koska kaikkea ei ehdi harjoitella. 

Tanssimisen alkutaival saattaa tuntua vaikealta, (varsinkin miehillä, joiden pitäisi omien askelien lisäksi vielä viedä naistakin!) mutta ei kannata heti lannistua. Muistan, miten olin itse täysin pihalla foksin kanssa. En saanut päähäni, miksi musiikissa on neljä iskua tahdissa, mutta perusaskel riittää vain kolmelle. Nyt vaihtoaskel on lastenleikkiä, jota ei tarvitse edes ajatella, se vain tulee itsestään. Lavatanssien vanhanaikaisuuttakin pelätään täysin turhaan: humppa ja valssi muodostavat vain pikkuruisen osan tanssi-illan kokonaistarjonnasta. Jonkinlainen tanssikurssi olisi kuitenkin syytä käydä ennen lavoille lähtemistä, ilman aiempaa tanssikokemusta tanssi-illasta saattaa tulla tuskainen, kun yrittää epätoivoisesti raahautua miehen perässä tietämättä askelista tai peruskuvioista mitään.    

Minä käyn sekä tanssiharjoituksissa että itse tansseissa vähintään kerran viikossa. Harkoissa treenaan mitä milloinkin huvittaa, nyt työn alla on menossa sambaa sekä koreografian suunnittelua jiveen. Ohjatuissa harjoituksissa en ole vähään aikaan käynyt, mutta ehkä pitäisi jossain vaiheessa palata ruotuun. Kesällä käyn pääasiassa tanssilavoilla, mutta talvella tanssit hoituvat yökerhoissa, baareissa ja tanssiravintoloissa. Jos vain on pari, jonka kanssa lähteä, suosittelen varsinkin nuoremmille tanssijoille muitakin kuin perinteisiä tanssipaikkoja. Yökerhoissa soitettavaan musiikkiin voi yhtä hyvin tanssia paritanssia ja siellä on erilainen tunnelmansa kuin lavalla. Lavoista suosikkini on Iisalmen Kyllikinranta, siellä on nuorekas meno ja taitavia tanssijoita, mutta valinta selittyy osin myös maantieteellisillä syillä. Takuuvarmoja tanssiyhtyeitä ovat muun muassa Sinitaivas, Hurma ja Varjokuva. Uudemmista yhtyeistä suosittelen LäpiValaisua.  


Fusku oli pitkään suosikkitanssilajini, koska se on sopivan letkeää ja siihen voi tehdä rajattomasti erilaisia jippoja. Nyt olen tykästynyt lattareihin - niissä on suunnattomasti haastetta ja ovathan ne aivan huikean hienon näköisiä, jos ja kun ne osaa hyvin! Uusille tanssiharrastajille antaisin vinkiksi, että etsikää oma lajinne! Kaikesta ei tarvitse tykätä, eikä myöskään tarvitse jumiutua pelkkiin lavajuttuihin. Jotkut tanssivat pelkästään salsaa, toiset pelkkiä swing-tansseja - lajit eivät lopu ihan heti kesken. Tanssin monipuolisuus onkin harrastuksen suola: aina löytyy uutta opeteltavaa ja jatkuvasti tekee uusia oivalluksia. Netissä voi uppoutua tuntikausiksi tutkimaan tanssivideoita, joista saa ideoita omaan tekemiseen ja tanssin kehittämiseen. Mitä enemmän tanssii, sitä paremmin huomaa miten vähän loppupeleissä osaa. Oli se sitten tanssiharrastuksen hyvä tai huono puoli, tanssijana ei ole ikinä valmis.

-Katerina-

Ei kommentteja: